مراحل ترخیص کالا از گمرک و انجام تشریفات گمرکی

ثبت اظهار در سامانه EPL


در گمرک باید کالا توسط مامورین گمرکی دیده و بررسی شود، که به آن به اصطلاح اظهار می گویند. ثبت اظهار اولین مرحله در مرحله ترخیص کالا است، که فرد یا نماینده قانونی وی باید نسبت به تکمیل اظهارنامه در سامانه EPL و ورود اطلاعات مربوط به کالا به صورت آنلاین اقدام نماید.

واحد های تولیدی دارای پروانه بهره برداری که کارت بازرگانی ندارند یا کارت بازرگانی حقیقی/ حقوقی آن ها در وضعیت ابطال قراردارد،می توانند با استفاده از خدمات شرکت یاس تجارت هگمتانه اقدام به واردات تعرفه های مربوط به خطوط تولید و مواد اولیه کنند.

همچنین در صورتیکه صاحب کالا امکان انجام ثبت سفارش و تهیه اسناد لازم جهت ترخیص کالا را نداشته باشد؛ شرکت یاس تجارت هگمتانه با اتکا به نیروهای خبره و باتجربه، آمادگی خود را جهت انجام تمامی مراحل ثبت سفارش و ترخیص کالا اعلام میدارد .

ثبت اظهار در سامانه EPL

در گمرک باید کالا توسط مامورین گمرکی دیده و بررسی شود، که به آن به اصطلاح اظهار می گویند. ثبت اظهار اولین مرحله ترخیص کالا است، که فرد یا نماینده قانونی وی باید نسبت به تکمیل اظهارنامه در سامانه EPL و ورود اطلاعات مربوط به کالا به صورت آنلاین اقدام نماید

در سایت رسمی گمرکی با نشانی Epl.irica.gov.ir در مورد ترخیص انواع کالا توضیحات لازم ارائه شده است، که برای ترخیص کالا ارائه اظهارنامه گمرکی و کلیه اطلاعات مربوط به کالا و همچنین ارائه مجوزهای قانونی برای اظهار کالا ضروری می باشد.

شما می توانید به عنوان مالک کالا یا نماینده قانونی فرد مربوط در سامانه الکترونیکی EPL را تکمیل کنید. زیرا که باید توجه نموده که مبلغ پرداختی برای حقوق ورودی کالا از اطلاعات مهم در اظهارنامه است که در تکمیل فرم اظهارنامه محاسبه می شود. بنابراین درج اطلاعات صحیح باید با دقت انجام شده تا بدون اشتباه پروسه تکمیل اظهارنامه طی گردد.

در نهایت از طریق این سامانه نیز شماره سریال و یک شماره عطف دریافت کرده که باید از آن پرینت و برای مراحل بعد نگهدارید.

مدارکی که برای اظهار کالا در گمرک نیاز دارید، اظهارنامه واردات قطعی، کپی کارت بازرگانی معتبر قبض انبار، بارنامه، ترخیصیه، گواهی مبدا، فاکتور یا سیاهه خرید، اعلامیه تامین ارز، پروفرما یا پیش فاکتور، مجوز ثبت سفارش، لیست عدلبندی، بیمه نامه، پروانه بهره برداری، کاتالوگ و بروشور هستند.

همچنین مجوزهای قانونی و مدارک لازم جهت ترخیص کالا، مواردی از قبیل گواهی بهداشت، استاندارد، انرژی اتمی، قرنطینه نباتی و سایر مجوزهای سازمان های مربوطه، و نیز وکالتنامه رسمی، کارت حق العمل کاری و پروانه صادراتی می باشند.

مرحله احراز هویت و تعیین مسیر

اسناد در مرحله احراز هویت به خوبی بررسی شده و در صورت تایید به صاحب کالا یک شماره ثبت یا کوتاژ اختصاص داده می شود. دریافت کوتاژ به معنی آن است که اظهارنامه واردات یا صادرات کالا با یک شماره که مختص به صاحب کالا است، ثبت و مهر می گردد.

مرحله کنترل کالا

در مرحله ترخیص در هنگام کنترل کالا نیاز است که کالا برای ارزیابی یکی از سه مسیر سبز، زرد و قرمز را طی کند.

چنانچه کالا در مسیر زرد و قرمز قرار بگیرد، توسط کارشناسان و بازرسان، کالا باید مورد بازرسی قرار گرفته و اسناد توسط صاحب کالا ارائه و از طرف بازرسان مقایسه و مطابقت داده شود.

پس از طی کردن ارزیابی اولیه در بخش دایره ارزش، ارزش اظهاری، سوابق گمرکی و غیره کالا مجدد بررسی می گردد

اخذ مجوزهای لازم

کالای شما چه در زمره کالاهای ویژه و یا غیر آن باشد، باید جهت آزاد سازی و ترخیص آن گواهی نامه های تعیین شده توسط کارشناسان اخذ گردد. مجوزهایی از جمله استاندارد، بهداشت، مخابرات، قرنطینه، انرژی اتمی، تجهیزات پزشکی، جهاد، وزارت راه، مالیات و غیره از این قبیل گواهی ها برای آزادسازی کالا هستند.

مرحله بررسی تعرفه و تطبیق کالا توسط کارشناس

در این مرحله تعرفه گمرکی کالا توسط کارشناسان بررسی و با اسناد کالا مطابقت داده می شود. همچنین کارشناسان مجوزهای مرحله قبل را مجدد نظارت نموده و بررسی و مطابقت می دهند، و در صورت عدم مشکل آن را امضا و تایید می کنند.

صندوق و صدور سند ترخیص

صاحب کالا باید پس از تایید نهایی گمرک هزینه ای را به صورت نقدی پرداخت کند، و بعد از اینکه گمرک فیش پرداخت را دریافت نمود، فیش پروانه سبز گمرک باری برای صاحب کالا صادر می گردد. با پرداخت این هزینه و صدور پروانه سبز صاحب کالا می تواند کالا را از گمرک خارج کند

انبارداری و اجازه بارگیری

پس از صدور سند ترخیص از طرف گمرک، صاحب کالا باید کارهای مربوط به حمل و نقل کالا را انجام داده و با شرکت حمل و نقل نیز تسویه کند. بعد از دریافت قبض انبار و مدارک مورد نیاز، گمرک مجوز بارگیری را برای فرد صاحب کالا صادر می کند، که در این صورت صاحب کالا باید هزینه های انبارداری که در گمرکات مختلف وجود دارد و شامل هزینه تخلیه و بارگیری، بیمه کالا، مدت زمان رسوب کالا در انبار و غیره است را بپردازد.

خروج کالا از گمرک

در مرحله نهایی صاحب کالا بیجک انبار را از انباردار گمرک دریافت می کند. در این مرحله انباردار پس از کنترل پروانه سبز گمرکی مهر درب خروج، بیجک انبار را صادر کرده و به صاحب کالا اجازه می دهد تا وسیله نقلیه مورد نظر خود را برای بارگیری وارد گمرک کند.

در این مرحله نیز محموله توسط مامورین گمرکی دوباره بازرسی شده و بعد از آن به صاحب کالا اجازه خروج کالا داده خواهد شد.

چرا بازرسی کالا در فرآیند ترخیص مهم است؟

دلیل اهمیت بازرسی کالا تایید و کیفیت کالای ارسالی از طرف فروشنده می باشد. در امر بازرسی کالا خریدار قبل از دریافت کالا شرکتی را برای بازرسی کالای ارسالی معرفی می کند. سپس کارشناسان شرکت کالای ارسالی را از لحاظ کیفیت، استانداردها، کمیت و کوتاهی لازم بررسی کرده تا از درستی آن اطمینان داشته باشند.

اغلب برای اینکه بازرسی کالا قبل از ترخیص آن صورت بگیرد، یک قرارداد بین شرکت بازرسی با خریدار کالا تهیه و تنظیم می شود، و در آن کلیه اطلاعات لازم به صورت رسمی و دقیق در آن عنوان می شود، تا بدون مشکل ترخیص کالا انجام گیرد.

اطلاعاتی که مورد قرارداد دو طرف هستند شامل نحوه پرداخت هزینه های بازرسی، کارمزد، تعداد، کیفیت، اطلاعات فیزیکی کالا، تایید استانداردها و گواهی هایی می باشد، که شرکت بازرسی باید تمام این اطلاعات که خریدار در این سند ذکر کرده را مورد بررسی و بازرسی قرار دهد.

همچنین صحت اطلاعات باید با کالایی که در گمرک است مطابقت داده شود، و در صورت مغایرت آن را به طور دقیق و با جزئیات به خریدار اطلاع دهد. بازرسی عموما در محل تولی، انبار، محل بسته بسته بندی گمرک و بندر مقصد انجام شده و حدود بازرسی در سند قرارداد ذکر می شود.

سامانه ترخیص کالا از گمرک

هر کالایی برای ترخیص باید ابتدا در سامانه ترخیص ثبت شود. در این سامانه اطلاعات شخصی صاحب کالا و نیز اطلاعات و مشخصات کالا ثبت و نگهداری می گردد .

برای ثبت نام در سامانه کد ملی صاحب کالا، ثبت اطلاعات هویتی صاحب کالا و اطلاعات کالا ضروری است. برای درج اطلاعات لازم است که این اطلاعات توسط فرد ( صاحب کالا ) مورد تایید قرار بگیرد. بنابراین برای بار دوم اطلاعات نمایش داده می شود تا در صورت خطا توسط فرد اصلاح شود، و در صورت صحت اطلاعات فرد می تواند آن را تایید نماید.

بعد از تایید اطلاعات، سامانه کد شناسه برای فرد ارسال می کند. در تمامی مراحل ترخیص کالا این کد شناسه برای آزادسازی کالا توسط ترخیص کار لازم و ضروری است. بنابراین در حفظ و نگهداری آن باید دقت نمود.

واحد های تولیدی دارای پروانه بهره برداری که کارت بازرگانی ندارند یا کارت بازرگانی حقیقی/ حقوقی آن ها در وضعیت ابطال قراردارد،می توانند با استفاده از خدمات شرکت یاس تجارت هگمتانه اقدام به واردات تعرفه های مربوط به خطوط تولید و مواد اولیه کنند.

همچنین در صورتیکه صاحب کالا امکان انجام ثبت سفارش و تهیه اسناد لازم جهت ترخیص کالا را نداشته باشد؛ شرکت یاس تجارت هگمتانه با اتکا به نیروهای خبره و باتجربه، آمادگی خود را جهت انجام تمامی مراحل ثبت سفارش و ترخیص کالا اعلام میدارد .

تماس با ما